De opdrachtgevers Jurgen en Rosemarie zijn echte vogelliefhebbers. De vraag aan mij was dan ook: ‘Kun je een ontwerp maken waarbij zoveel mogelijk vogels aangetrokken worden?’
De beplanting is zo gekozen dat er veel zaden zijn die graag door vogels gegeten worden. Er zijn twee grote vijvers die veel leven aantrekken zoals kikkers, salamanders, insecten en vogels. De akkers rond de tuin horen ook bij het perceel. Deze zijn ingezaaid met een kruidenmengsel waardoor veel zeldzame plantensoorten weer terug in het gebied gebracht worden.
Vogels aantrekken gebeurt op meerdere manieren. Zo wordt de tuin in de eerste plaats aantrekkelijk gemaakt voor insecten. Die komen af op veldbloemen, water en bloeiende heesters en bomen. Bij een toename van insecten zie je direct een toename van insectenetende vogels. Ook komen de vogels graag een bad nemen in de ondiepe delen van de aangelegde vijvers. Op de foto de gekraagde roodstaart, gefotografeerd door de tuineigenaar zelf in eigen tuin!
Het terras biedt een beschutte plek om van de natuur om je heen te genieten. Het is zo gesitueerd dat je uitzicht hebt op de akkerbloemenweide, op de tuin, op het woonhuis en op de vijvers.
Behalve insectenetende vogels zijn er vogels die zaden en bessen eten. Hier is de beplanting op afgestemd. Er staan distelsoorten en grassen die veel zaden produceren. Verder is in het beplantingsplan de lijsterbes, het krentenboompje, de els, meidoorn, sleedoorn, kornoelje en vlier opgenomen. Deze staan vooral aan de randen van het perceel. Op plaatsen waar wat minder hoogte gewenst is staat braam, framboos, hondsroos en Gelderse roos. Zo is er verspreid over een lange periode veel voedsel te vinden voor verschillende soorten vogels. Ook in de vaste planten borders kan rekening gehouden worden met vogels. Zo levert Stipa gigantea veel zaden waar de mussen in het najaar dol op zijn.
De blikvangers in de tuin zijn twee grote vijvers. Eén vijver is strak vormgegeven en verbindt het woonhuis met de tuin en het landschap. De tweede vijvers is meer een natuurlijke vijver. Deze, de grootste van de twee, zorgt voor het overgang van de tuin naar het omliggende landschap. Al meteen na aanleg kwamen de eerste vogels langs om een bad te nemen. De strakke vijver verbindt de terrassen met de tuin.