tuinontwerp Utrecht Jeroen Hamers
Tuinontwerp Huis Soestbergen, Gansstraat Utrecht, realisatie 2018

Tuinontwerp

Voor mij is tuinarchitectuur en landschapsarchitectuur sterk met elkaar verbonden. Ik zie de tuin als een afspiegeling van het landschap en een antwoord op het landschap. De verborgen kwaliteiten van het landschap komen in de tuin tot uiting. Een tuin is echter helaas steeds vaker een privéparadijs dat zijn omgeving ontkent.

Tuin als verbinding met het landschap

Een tuin is een stukje natuur, een stukje landschap, om je thuis te voelen. Omgeven door groen kun je tot rust komen, in een wereld die steeds drukker, hectischer en steniger wordt. We zijn veel onderweg, werken vaak op verschillende plekken ver van huis en verhuizen ook steeds vaker. Een sterke binding met een specifieke plek (zoals we die tot een halve eeuw geleden kenden!) wordt daardoor ook steeds minder. De behoefte aan een binding met een plek is echter als gevolg van deze levensstijl grotere dan ooit! Een (groene) tuin kan ontzettend bijdragen aan een stukje binding met het land waarop je woont.

tuinontwerp Lopik Jeroen Hamers
Een tuin in Lopik, aangelegd in 2017
tuinontwerp Jeroen Hamers
Voorbeeld van een tuinontwerp, Den Haag, realisatie 2019

Een goed ontwerp kan de karakteristieken van het lokale landschap de tuin in halen en zo bijdragen aan de beleving van jezelf thuis voelen. Een tuin moet een plek zijn waar je omgeven door groen kunt bezinnen, tot rust kunt komen en kunt ervaren dat je van de kleine dingen om je heen het meest geniet.


De tuin is voor mij niet een verlengstuk van de woonkamer. De tuin is juist een tegenhanger van de architectuur, het interieur en het ‘binnen zijn’. De tuin is een tuin! In de tuin ervaar je groen, ervaar je buiten, ervaar je het landschap waarin je woont. Een tuin kan zo zorgen dat een woning ‘landt’ op de plek waar het staat en verankerd wordt in het landschap.