Zwemvijver achter de duinen

  • locatie Nieuw-Haamstede
  • oppervlak 2600 m2
  • ontwerp 2022
  • realisatie 2022
  • in samenwerking met Tarra Architectuur en Stedenbouw, Bouwbedrijf Boogert, Sluystuinen

Deze natuurlijke tuin ligt vlak achter de duinen van Nieuw-Haamstede. De invloed van zeewind, zout en zaden uit het natuurgebied is dan ook groot. De beplanting is ontworpen met soorten die hier goed mee om kunnen gaan. Het zijn soorten die hier van nature voorkomen, of op gelijksoortige plekken waar (zoute) wind, hitte en droogte bepalend zijn.

zwemvijver jeroen hamers
Tuinontwerp Jeroen Hamers Haamstede
Overzicht van de tuin in Nieuw-Haamstede
Uitzetten van de planten Nieuw-Haamstede Jeroen Hamers

Het uitzetten van de planten

Najaar 2022 is het beplantingsplan afgerond en hebben we meteen de tuin aangeplant. De soorten zijn nauwkeurig op de juiste plek gezet, waarbij de plantafstand en de situatie qua zon en schaduw erg belangrijk zijn. Het beplantingsplan is een belangrijke houvast, maar in de werkelijke situatie pas je altijd een paar dingen aan!

Planten in schraal zand

De bodem is afgedekt met een toplaag van 10 cm brekerszand. Hiermee wordt de natuurlijke standplaats nagebootst. De toplaag wordt heet en droogt uit, zodat hier weinig inwaaiende (on)kruiden kunnen kiemen. Tegelijk houdt de minerale toplaag de onderliggende bodem koel en vochtig en beschermt zo tegen uitdrogen. De gekozen planten hebben hiermee een grote voorsprong op hun aanwaaiende concurrenten. En de beplanting vraagt weinig onderhoud zoals wieden en watergeven. Heermoes is voorlopig nog wel een uitdaging. Hiervoor verbeteren we nu de mineraalhuishouding van de bodem, oa door het strooien van lavameel.

Tuin Haamstede Jeroen Hamers
Plantvakken met een toplaag van schraal grof zand
natuurlijke tuin Jeroen Hamers
Slingerend pad door de natuurlijke beplanting
zwemvijver Nieuw-Haamstede
Zwemvijver met natuurlijk plantenfilter

Zwemvijver met natuurlijk plantenfilter

Temidden van natuurlijke beplanting is de zwemvijver gesitueerd. Het water wordt met een natuurlijk plantenfilter gezuiverd, dit moeras gedeelte is meteen ook de favoriete spring plek van de twee honden. Het is mogelijk het hele bad af te sluiten door de bodem omhoog te laten komen. Het bad wordt dan een beloopbaar terras. Met 1 knop kan het terrasvlak weer onder water verdwijnen, zodat het zwembad verschijnt.

Wind bestendige planten
De wind doet mee in dit beplantingsontwerp
Lekker zwemmen
Via het slingerende pad ontdek je de hele tuin
Deel van het plantenfilter, de favoriete plek van de honden
Terug naar overzicht