Een aangenaam microklimaat in de Rotterdamse binnenstad:
Aan de wijnhaven in Rotterdam centrum zijn recent twee nieuwe woontorens verschenen. De Muse en de CasaNova, ontwikkeld door Wilma Wonen. De twee torens worden met elkaar verbonden door een daktuin op de vijfde verdieping. Een verbindende daktuin, als een groene oase in de stad. De torens zijn ontworpen door Barcode Architects
Uitgangspunten voor het ontwerp zijn ontmoeten, ontspannen en groenbeleving.
Wij hebben het ontwerp voor de daktuin, inclusief het meubilair, de verhardingen, de verlichting en de beplanting ontworpen. Het ontwerp is in 2021 uitgevoerd door Koninklijke Ginkel Groep.
Startpunt was de vraag: Hoe maximaliseer je de groenbeleving, de ervaring van natuur? Hierdoor is het idee ontstaan om het dak in te richten als ‘groene vallei’. Als je midden op het dak staat, lopen de plantvakken om je heen van laag naar hoog op. Zo wordt je helemaal omringd door groen.
Tegelijk zie je de dakrand niet meer. Dat maakt het erg spannend. Je ziet velden van bloemen en grassen, en direct daar achter de skyline van Rotterdam. Zo verbindt het ontwerp de stad en de daktuin met elkaar. Je kunt het zien als een infinity garden.
Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met bezonning, wind (er is een windstudie gemaakt), uitzicht op de stad, zicht op de architectuur van de Muse en de Casanova, loop routes en verblijfsruimtes.
Er is ruimte voor grotere groepen op een centraal terras, waar bijvoorbeeld een bewoners borrel gehouden kan worden. Er zijn ook kleinere, intiemere plekken om bij te praten of om een boek te lezen.
De dakranden zijn overal bereikbaar zodat je contact met de straat kunt maken en van het uitzicht kunt genieten. Er ontstaat zo een binnenwereld die omringd wordt door groen en naar binnen gekeerd is en een buitenwereld die op de omgeving gericht is
De beplanting zal elk seizoen een ander beeld geven. Er zijn bolgewassen, voorjaar en zomer bloeiers, herfstkleuren van grassen, verschillende soorten bomen en struiken. In de winter is de tuin sfeervol door mooi vertakte bomen, halmen van uitgebloeide grassen en overgebleven zaaddozen van vaste planten. De tuin laat zo sterk het karakter van de verschillende seizoenen zien.
Door deze rijkdom aan flora heeft de tuin ook waarde voor de lokale ecologie. Denk daarbij aan vogels (die eten de zaden), insecten zoals vlinders, bijen en hommels. De tuin wordt zo meer dan een statisch plaatje en een fijn terras. Het is een dynamisch stukje natuur en bovenal, de tuin leeft!
Op het dak zijn de omstandigheden voor beplanting extreem. Zo heb je in de zomer als snel te maken met hitte en droogte, is er vaak veel wind en is er in het najaar en in de winter een overschot aan neerslag dat afgevoerd of opgeslagen moet worden. Het maken van een beplantingsplan is een daarom een extra uitdaging, te meer omdat er in een beperkte substraatlaag gewerkt wordt.
Het meubilair is zo ontworpen dat het bij de organische vormen van de daktuin past. Er is een bar als ontmoetingsplek op het centrale terras, er zijn verschillende banken op de grens van plantvak en verharding en er zijn beschutte zittreden geïntegreerd in de buitenste borderrand met uitzicht over de stad.
Verder zijn er bartafels aan de buitenrand en is er flexibel, verplaatsbaar meubilair. Bij het centrale terras is een watertappunt, zodat iedereen makkelijk een waterflesje kan bijvullen en geen wegwerp flesjes nodig heeft.