Kleurrijke kantoortuin

  • Locatie Montfoort
  • Oppervlak 750 m2
  • Ontwerp 2016
  • Realisatie 2017
  • Thema's Afwisseling door de seizoenen, planten voor insecten, wilde bijen, vlinders

De vraag: “We willen een tuin die representatief is als entree voor kantoor en die we tegelijk als privé tuin kunnen gebruiken. Zowel vanuit kantoor als vanuit het woonhuis hebben we het hele jaar door uitzicht op de tuin. De tuin moet het visitekaartje worden.”

Natuurlijke beplanting bijen en vlinders Jeroen Hamers
In het voorjaar van 2017 zijn honderden vasten planten en siergrassen aangeplant

Rustige indeling

Het omliggende landschap bestaat uit langgerekte weiden (cope ontginningen), het bebouwingslint van Blokland en een aantal boomgaarden omzoomd door hagen. De tuin sluit bij de omliggende percelen aan door ook als één vlak benadert te worden. Daarbinnen zijn een aantal uitsparingen in de vorm van een pleintje rond de bestaande oude kastanje en een aantal verhardingsvlakken bij de entrees van het woonhuis en kantoor. Door niet te kiezen voor een ‘tuinachtige’ indeling vind de tuin meer aansluiting bij zijn omgeving en ziet het er logisch uit.

Verandering door de seizoenen

De beplanting is zo ontworpen dat deze er op verschillende momenten in het jaar heel anders uitziet. In juni is de tuin even helemaal paars. Dat beeld wordt later in het jaar totaal anders als de grassen in bloei komen. In augustus is er meer goudgeel, bruin en purper te zien als de grassen in bloei komen en een deel van de planten is uitgebloeid.

Het beeld in augustus, wanneer de Eupatorium en de venkel in bloei staan
Een donkere beukenhaag als achtergrond van de vaste planten werkt extra goed met tegenlicht.
Salvia en venkel geven een mooie combinatie
Sesleria, Salvia, Allium en Stachys groeien samen op.