Tuin met zwemvijver Huis Soestbergen

  • locatie Utrecht binnenstad
  • oppervlak 1000 m2
  • ontwerp 2017
  • realisatie 2018
  • thema's zwemvijver, begraafplaats Soestbergen
  • aanleg Florijk Den Bosch (www.florijk.nl)

Een groene oase midden in de binnenstad van Utrecht. Bij rijksmonument Huis Soestbergen, is een avontuurlijke en ingetogen tuin gemaakt. De oorspronkelijke woning hoorde bij de buitenplaats Soestbergen uit 1729. In 1830 is deze buitenplaats door de gemeente Utrecht aangekocht en volgens een ontwerp van Zocher ingericht als Eerste Algemene Begraafplaats. Bij de woning hoorde ook een tuin, waar anno 2017 niets meer van over was.

Tuinontwerp Jeroen Hamers
Zwemvijver Jeroen Hamers

Het tuinontwerp

Aan mij de vraag om op deze belangrijke plek een nieuwe tuin te ontwerpen en aan te leggen. Wat een leuke uitdaging! Het tuinontwerp is rustig, ingetogen en groen. Grote vlakken beplanting en veel nieuwe bomen zorgen voor sfeer van kalmte en sereniteit. Een 30 meter lange middenas van gestort beton leidt het oog naar de verte en geeft rust en structuur aan de tuin. Er is respect voor de naastgelegen begraafplaats en de historie, één van de belangrijkste redenen voor de gemeente Utrecht om vergunning te verlenen.

Zwemvijver

De zwemvijver is zo gemaakt dat het water altijd zuiver en helder is. Biologische zuivering door middel van waterplanten en filters zorgt voor een gegarandeerde zwemwater kwaliteit. Er is een ondiep deel voor water- en moerasplanten en een dieper deel om baantjes te trekken.

Zwemvijver Jeroen Hamers
De zwemvijver wordt op biologische wijze gezuiverd en is altijd gegarandeerd helder
Tuin met speelveld Utrecht Jeroen Hamers

Voor jong en oud

Je zou het niet zeggen, maar deze tuin is vooral een speel paradijs! Er is een zwemvijver waar nu al (bijna jaarrond!) gebruikt van wordt gemaakt en een speelveld voor hockey en voetbal. Het speelveld ligt verdiept en verscholen achter een laag zitmuurtje. Zo ligt het niet direct in het zicht en hebben de kinderen hun eigen plek. En de kids maken er nu al bijna dagelijks gebruik van!

Echinops voor CorTenstaal Jeroen Hamers
Echinops voor de cortenstalen wand
Een paadje voor een rondwandeling Jeroen Hamers
Een paadje voor een rondwandeling
Sedum in de tuin Jeroen Hamers
Sedum in de tuin
Astrantia Jeroen Hamers
Astrantia