Natuurlijke tuin met zwemvijver

  • ontwerp + aanleg 2021-2023
  • oppervlak 4600 m2

Het ontwerp is opgebouwd rondom een grote natuurlijke zwemvijver. De vijver bestaat uit een zwemgedeelte van 12x5 meter, en een zuiveringsgedeelte van zeker 15 meter lang en 3-4 meter breed. Dit deel is een echte natuurzone met vele soorten moeras- / en waterplanten. De randen zijn ingezaaid met inheemse kruiden en bloemen, zodat vele insecten hier voedsel kunnen vinden. De tuin in geïnspireerd op het Nederlandse landschap. Zo is er een 'bosgedeelte', een 'weidegedeelte' en natuurlijk het water- en moerasgedeelte. Voor de bewoners is het elke dag genieten van de vele plantensoorten die hier staan en het vele leven dat daardoor wordt aangetrokken.

Natuurlijke beplanting, afgestemd op de situatie qua bodem en water. Het kan op de wat schrale zandgrond erg droog zijn. De beplanting is hierop afgestemd. Het beplantingsplan is zo gemaakt dat de tuin in elk seizoen mooi is. Ook voor insecten en vogels is het jaarrond interessant.

Een natuurlijke weide met inheemse bloemen en kruiden. Een gemaaid pad leidt naar een zitplek onder de bomen.
ontwerptekening JH
Het totaalplan voor de tuin. Het tuinontwerp is zo opgezet dat je uitgenodigd wordt de tuin te ontdekken en er verrassende delen zijn die je niet in 1 keer overziet. Er ontstaat zo ook verschillende zones, van schaduwrijk en beschut tot zonnig en open.
Zwemvijver tuinontwerp Jeroen Hamers 02
Het natuurlijke deel van de zwemvijver is een thuis voor een diversiteit aan leven zoals libellen, salamanders en kikkers. Met een aantal staptegels is het ondiepe gedeelte van de vijver te doorkruisen. Een rondje door de tuin wordt zo een ontdekkingstocht waarbij je steeds wat anders ziet.