We werken aan uiteenlopende projecten in de openbare ruimte, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Dit is meestal in samenwerkingsverband, met bijvoorbeeld architectenbureaus, projectontwikkelaars of ingenieursbureaus. Een aantal recente (stedelijke) projecten zijn:
> Daktuin CasNova, Wijnhaven Rotterdam
> Daktuin Weverstede, Nieuwegein
> Daktuin en groene gevels Mercator, Nieuw Vennep
In het buitengebied wordt gewerkt aan:
> Productief voedselbos De Roestelberg, Kaatsheuvel
> Regeneratief agrarisch bedrijf Voortwyck, Breukelen
Een goed landschapsplan start met een gedegen analyse van de bestaande omgeving. We onderzoeken factoren zoals grondsoort, reliëf, klimaateffecten, windrichting, historische context en de situatie van het (grond)water. Met deze inzichten wordt een plan gemaakt dat aansluit op de huidige en toekomstige behoeften. Het doel is een duurzame balans te vinden tussen mens, natuur en omgeving.
Misschien heeft u een groot stuk grond aangekocht of een grote tuin, ook dan is het goed om een landschapsarchitect te laten kijken hoe dit het best ingericht kan worden.
In de laatste eeuw zijn veel landschappelijke en ecologische waarden verloren gegaan, door verstedelijking, infrastructuur, schaalvergroting en intensivering in de landbouw. Er zijn veel verbindingen voor stad en mens bijgekomen, maar vaak ten koste van verbindingen voor water, flora en fauna. In nieuwe landschapsontwerpen proberen we zo veel mogelijk waarden te herstellen. Denk hierbij aan:
- Waterberging / waterinfiltratie
- maatregelen tegen verdroging
- maatregelen tegen bodemdaling
- duurzame voedselproductie
- verbetering van biodiversiteit
- verbetering van bodemleven
- herstel van groeiplaatsen voor inheemse bomen en planten.
Hierdoor proberen we, vanuit inzicht in ecologie, bodem en water, weer opnieuw verbindingen te leggen. Zo maken we niet alleen een mooi landschap, maar ook een werkend landschap.
Hoe kun je voedselproductie combineren met natuurwaarden? Hoe kan landbouw en biodiversiteit samengaan? Hoe maak je een systeem dat waardevol is voor de omgeving en tegelijk productief en oogstbaar is? Dat zijn vragen waar we steeds mee bezig zijn bij het ontwerp van voedselbos, agroforestry of natuurinclusieve landbouw systemen.
Wat de beste aanpak is verschilt per plek, is afhankelijk van de doelen van het project en van het schaalniveau. Op percelen van 5-6 hectare is oogst en logistiek erg belangrijk. Op hobby percelen of in achtertuinen is dat minder van belang en speelt biodiversiteit en beleving een grotere rol.
Veel projecten zijn multidisciplinair. We werken samen met veel andere partijen op het gebied van architectuur, ecologie en advies. Een aantal van de samenwerkingen zijn:
> Buro de Ville
> Bröring architectuur
> Buro Kade
> Bob Ronday Architectuur
> Koninklijke Ginkel Groep
> Wilma Wonen
> Urban Climate Architects
> Tarra Architectuur & Stedenbouw
> Green Real Estate
> Exmaterials