Het ontwerp van een daktuin vereist specialistische kennis. Al vanaf 2015 zijn we bezig met daktuin ontwerp. De ervaring heeft gezorgd voor verbeterde (technische) ontwerpoplossingen op het dak, goede samenwerkingen met partners voor aanleg en ontwikkeling.
Daarnaast ook inzicht in het belang van een goed proces. Al in een vroeg stadium wordt de daktuin als onderdeel van een totaal bouwproject meegenomen. Door vroeg betrokken te zijn in het bouwteam wordt de daktuin en het gebouw technische en constructief op elkaar afgestemd. Dat is essentieel voor een succesvol project.
Enkele van de samenwerkingspartners:
Koninklijke Ginkel Groep
Schadenberg
Wilma Wonen
Barcode Architects
Nudus Architecten
Belangrijke zaken bij het ontwerp van de daktuin zijn:
Omgaan met water
Steeds vaker zorgen we dat regenwater in retentiekratten onder de daktuin opgeslagen wordt, en opneembaar is voor de planten. Zo hebben we geen piekafvoeren bij intensieve regen en is geen of veel minder irrigatie nodig voor de beplanting.
Beplantingsplan voor de daktuin.
De omstandigheden op het dak zijn extremer dan in de volle grond. Je hebt te maken met wind, hitte, droogte, of juist veel vocht. De beplanting wordt hierop afgestemd. Heesters en bomen krijgen voldoende doorwortelbare ruimte en worden stevig verankerd zodat ze kans hebben om uit te groeien zonder om te waaien.
Veel daktuinen zijn bestemd voor gemeenschappelijk gebruik. Bij het ontwerp wordt veel aandacht besteed aan het sociale aspect van de tuin. Er zijn plekken waar ontmoeting wordt gestimuleerd. Er zijn ook plekken om even alleen te zijn, temidden van groen en natuurlijke beplanting.
Voor de aanleg van daktuinen werken we samen met specialistische partners, zoals:
Koninklijke Ginkel Groep
Schadenberg