Daktuin Muse en CasaNova

Daktuin Muse en CasaNova
  • Daktuin Muse en CasaNova
  • Daktuin Muse en CasaNova
  • Daktuin Muse en CasaNova
  • Daktuin Muse en CasaNova
  • Daktuin Muse en CasaNova

Ontwerp 2018
Realisatie 2021
Locatie Rotterdam centrum
Oppervlak 1400 m2
Opdrachtgever: Wilma Wonen
Ontwerp bebouwing: Barcode Architects
Ontwerp daktuin en beplantingsplan: Jeroen Hamers

Een aangenaam microklimaat in de Rotterdamse binnenstad

Aan de wijnhaven in Rotterdam centrum verschijnen twee nieuwe woontorens. De Muse en de CasaNova. De twee torens worden met elkaar verbonden door een daktuin op de vijfde verdieping. Voor deze verbindende daktuin wordt een spannend ontwerp gemaakt!

Uitgangspunten voor het ontwerp zijn ontmoeten, ontspannen en groenbeleving.

Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met bezonning, wind (er is een windstudie gemaakt), uitzicht op de stad, zicht op de architectuur van de Muse en de Casanova, loop routes en verblijfsruimtes: Er is ruimte voor grotere groepen op een centraal terras, waar bijvoorbeeld een bewoners borrel gehouden kan worden. Er zijn ook kleinere, intiemere plekken om bij te praten of om een boek te lezen. Bovenal bleef het belangrijkste ontwerp doel: hoe maximaliseer je de groenbeleving, de ervaring van natuur? Hierdoor is het idee ontstaan om het dak in te richten als ‘groene vallei’. Als je midden op het dak staat, lopen de plantvakken om je heen van laag naar hoog op. Zo wordt je helemaal omringd door groen. Tegelijk zie je de dakrand niet meer. Dat maakt het erg spannend. Je ziet velden van bloemen en grassen, en direct daar achter de skyline van Rotterdam. Zo verbindt het ontwerp de stad en de daktuin met elkaar. Je kunt het zien als een infinity garden.

De dakranden zijn overal bereikbaar zodat je contact met de straat kunt maken en van het uitzicht kunt genieten. Er ontstaat zo een binnenwereld die omringd wordt door groen en naar binnen gekeerd is en een buitenwereld die op de omgeving gericht is!
De beplanting zal elk seizoen een ander beeld geven. Er zijn bolgewassen, voorjaar en zomer bloeiers, herfstkleuren van grassen, verschillende soorten bomen en struiken. In de winter is de tuin sfeervol door mooi vertakte bomen, halmen van uitgebloeide grassen en overgebleven zaaddozen van vaste planten. De tuin laat zo sterk het karakter van de verschillende seizoenen zien.
Door deze rijkdom aan flora heeft de tuin ook waarde voor de lokale ecologie. Denk daarbij aan vogels (die eten de zaden), insecten zoals vlinders, bijen en hommels. De tuin wordt zo meer dan een statisch plaatje en een fijn terras. Het is een dynamisch stukje natuur en bovenal, de tuin leeft!

Leave a reply