Black box

Black box
  • Black box
  • Black box
  • Black box
  • Black box

De black box als verbinding tussen verleden, heden en toekomst

Voordat er dijken waren om Groningen te beschermen tegen de zee, boden alleen wierden een veilige woonplaats. Na de aanleg van dijken verloren de wierden hun functie. Maar de wierdentraditie mag niet vergeten worden. Wierden zijn eeuwenlang de basis van het wonen in de noordelijke provincies geweest en ze vertellen een verhaal over het leven met het water. Het doel van dit ontwerp is het versterken van het besef van de wierdentraditie en het beleven van het landschap van open zee.

De black box wijst je op de bestaande schoonheid van het landschap. De ogenschijnlijk gestrande container blijkt een ruimte te zijn vanwaar je het waddenlandschap zeer sterk beleeft. Je bent volledig gefocussed op het landschap. Het landschap dat je steeds al zag, maar dat nu zo veel sterker tot je doordringt. De donkere, grotendeels dichte ruimte geeft je een opgesloten gevoel. Je ziet het landschap, maar je kunt er niet heen. Zo moet het gevoeld hebben op de wierden bij hoog water.

De black box heeft een goed geheugen en bevat veel informatie. Informatie op de wanden is via een Layar app op de smartphone om te zetten in bewegende beelden. Er spelen films af over de opbouw van de wierde, de bouw van de kwelderwerken en de toekomst van de Waddenzee. De black box verbindt zo het verleden, het heden en de toekomst met elkaar.