Landschapsontwerp

Landschapsanalyse IJsselmonde

Landschapsanalyse eiland IJsselmonde (Rotterdam zuid). Op basis van oude dijkstructuren, het watersysteem, de bestaande infrastructuur en hoogteverschillen in het landschap is een visie en een concept ontwikkeld. > bekijk project

Landschap is in beweging
Landschap is een integraal systeem van met elkaar verweven processen. Het moet daarom niet benaderd worden als een statisch geheel, maar als een systeem. Ook wij mensen zijn onderdeel van dit systeem. We willen graag in onze wensen en behoeften voldoen. We willen recreëren en voedsel produceren, maar ook veilig wonen. We bouwen daarom aan het landschap en sleutelen aan het systeem. Als landschapsarchitect is het essentieel om dit systeem te begrijpen.

Landschap en water
Nederland is een delta. Dat is bij uitstek een dynamisch landschap dat altijd in beweging is. Water komt en gaat, soms heel veel en soms bijna niets. Water geeft en neemt ruimte van het land. Maar onze huidige delta verstedelijkt. Een defensieve bescherming tegen het water heeft het dynamische karakter van de delta bedwongen. Water dat ons land binnen komt wordt door vernauwde vaten richting de Noordzee geloodst. Het verhard oppervlak in steden neemt toe, waardoor afstromend regenwater sneller in het oppervlaktewatersysteem terecht komt.

Ruimte of geen ruimte, onze delta is nog altijd dynamisch. Wil bewegen. Wil veranderen. Maar onze steden zijn gefixeerd en bewegen niet mee. Als water geen ruimte gegeven wordt, dan wordt ruimte genomen. Tegelijk zorgt een steeds grotere bevolkingsdichtheid in steden ervoor dat de impact van een eventuele overstroming steeds groter wordt. Er ligt een grote transformatie opgave voor het stedelijk gebied. Water moet hier weer zichtbaar en dynamisch zijn rol in de stad vinden. Ecologische en landschappelijke principes moeten bij de ruimtelijke ordening leidend zijn.

Landschapsarchitect freelance
Een goede opleiding, leerzame bureau-ervaring en 7 jaar ervaring als zelfstandige met eigen projecten hebben Jeroen gevormd tot een veelzijdig landschapsarchitect. Zelfstandig, maar vooral een teamplayer. De meerwaarde ligt op verschillende vlakken:

– Inzicht in de beleving, de wensen en de behoeften van de mens als gebruiker van de buitenruimte. Opgebouwd door de vele gesprekken en ontwerpbesprekingen als tuinarchitect.
– Praktijk- en technische kennis. CAD vaardigheden voor detaillering.
– Grote plantenkennis en gevoel om plantencomposities samen te stellen.
– Bureau ervaring met grootschalige projecten als landschapsarchitect en projectleider.
– Theorie en conceptueel denken vanuit de Master opleiding Landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit (2009 afgestudeerd)

Bekijk mijn portfolio en mijn CV voor meer informatie.

Ik werk graag met je samen!